Boller i karry med sprøde grøntsager

En frisk og sprød version af en god, gammel klassiker

Tid: 40 minutter.
Antal personer: 4
Normalt er der ikke grøntsager i boller i karry, men her er den dejlige familielivret blevet opgraderet med gulerødder, bladselleri og æbler.

Kødboller:
• 2 laurbærblade
• 1 løg
• 500 g hakket kalv og flæsk,
3-7 % fedt
• 1 æg
• 4 spsk hvedemel
• 1 dl mælk
• salt og friskkværnet peber
Karrysauce:
• 1 løg
• 4 gulerødder
• 4 stilke bladselleri
• 30 g smør
• 2 spsk karry
• 1 spsk hvedemel
• 2½ dl kogevand fra kødbollerne
• ½ terning grøntsagsbouillon
• 2½ dl mælk
Tilbehør og pynt:
• 450 g ris
• 2 røde æbler

Sådan gør du:
1. Kødboller: Sæt en gryde over med rigeligt letsaltet vand og laurbærblade, og bring vandet i kog. Pil løget, og riv det på et rivejern. Bland hakket kød, revet løg, æg, mel og mælk sammen i en skål, og rør det til en fast fars. Krydr farsen godt med salt og peber.
2. Form farsen til små boller, og læg dem i gryden med det kogende vand. Bollerne er færdige, når de kommer op til overfladen, det tager 5-7 minutter. Tag dem op, og læg dem på en tallerken. Si kogevandet, og gem det. Normalt er der ikke grøntsager i boller i karry, men her er den dejlige familielivret blevet opgraderet med gulerødder, bladselleri og æbler.
3. Karrysauce: Pil løget, og skær det i både. Skræl gulerødderne, og rens bladsellerien. Skær begge dele i grove stykker. Gem den grønne top fra blegsellerien til pynt.
4. Smelt smørret i en gryde, tilsæt karry, og lad det svitse et kort øjeblik ved svag varme. Kom løg, gulerødder og bladselleri i gryden, og lad grøntsagerne stege ganske kort. Tilsæt mel, og rør godt rundt. Hæld kogevandet i lidt ad gangen, mens du hele tiden rører i gryden, så melet ikke klumper.
5. Tilsæt bouillonterningen, og lad saucen koge op. Skru ned for varmen, og rør mælken i saucen. Varm den godt igennem, og smag til med salt og peber.
6. Kog risene efter pakkens anvisning.
7. Læg kødbollerne i et fad, hæld saucen over, og pynt med røde æbler i tynde både og et drys af bladselleritoppen. Server retten med kogte ris.

Tips: Hakket kød med lav fedtprocent koster lidt mere end det med høj fedtprocent. Til gengæld er der mindre svind, og du undgår det unødige fedt. Når du smager karrysaucen til, kan du evt. tilsætte lidt syre i form af eddike eller citronsaft.

Prøv også:


Italiensk
farsbrød
med tomatsauce

Timer i støbejern


Forloren hare
og mormorsalat
med fløde-citron-dressing